Lang Leve Rembrandt
Mijn collage, gebaseerd op de pentekening van de jonge Rembrandt is geselecteerd voor de expositie ‘Lang leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum. In de collage vind je heel veel van zijn schilderijen en tekeningen terug, maar ook zijn handtekening, 17e eeuwse huizen en allerlei informatie over Rembrandt. Mijn werk werd geselecteerd uit 9.800 inzendingen voor de finaleronde en ik werd tezamen met 600 overgebleven kunstenaars uitgenodigd om mijn werk half juni naar het Rijksmuseum te brengen voor een tweede juryronde. In deze ronde heeft de jury werken gekozen, die van 15 juli – de verjaardag van Rembrandt – tot 15 september te zien zijn in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Ik ben enorm trots dat ik hier bij mag horen!
Opening
Op 15 juli 2019, de geboortedag van Rembrandt van Rijn, werd de tentoonstelling ‘Lang Leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum geopend. Alle deelnemers werden welkom geheten in een mooi versierde Rijksmuseumtuin, waar Erik van Ginkel, zakelijk directeur van het Rijksmuseum, een welkomstwoord sprak, waarna Pieter Roelofs, juryvoorzitter en hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum, een toelichting gaf op de tentoonstelling. Na deze officiële opening mochten de deelnemers in groepjes naar binnen, zodat iedereen de ruimte had om de tentoonstelling rustig te bekijken.
Zaalindeling
De Philipsvleugel is ingedeeld in 8 thema’s
- Mijn Rembrandt – De schilderijen hier vertellen iets over de persoonlijke relatie van de schilder tot Rembrandt en zijn kunst. Sommigen beelden zichzelf samen met Rembrandt af, anderen tonen hem in gezelschap met een ander idool.
- De mens – Geïnspireerd door Rembrandt portretteerden kunstenaars hun geliefde, hun kind, vriend of bekende.
- Verhalenverteller – Meerdere kunstenaars spiegelen zich aan Rembrandt als verhalenverteller en nemen de toeschouwer mee in hun dikwijls persoonlijke en alledaagse vertelling.
- Zelfportretten – Geen andere kunstenaar uit de 17e eeuw heeft zichzelf zo vaak als onderwerp gekozen. Veel kunstenaars hebben 1 van zijn zelfportretten als basis genomen voor hun inzending. Hier vindt u mijn schilderij.
- Naar de meester – Werken van Rembrandt zijn vertaald naar een hedendaagse omgeving
- Landschap en dieren – Met Rembrandt als leermeester verbeelden meerdere deelnemers het landschap in hun eigen omgeving ‘naar het leven’ of gefantaseerd.
- Meester van het licht – De deelnemers hebben zich laten inspireren door Rembrandts licht.
- Nachtwacht – Het spreekt voor zich wat hier de inspiratiebron is geweest.