Galerie de Pomp opent de deuren. Tot en met 1 juli is de expositie ‘Papier’ te bezoeken. De daaraan gekoppelde Papiermarkt is dit jaar geannuleerd.
Twaalf exposanten tonen hun papierkunst in de galerie, waar overigens wordt gevraagd om met niet meer dan twee personen tegelijk een bezoek te brengen. Bij drukte wordt gevraagd op het plein – op gepaste afstand- te wachten.
Anne Breimer – collages van papier: Anne Breimer maakt sinds 2018 collages van papier uit oude tijdschriften en boeken. Ze wordt geïnspireerd door architectuur, fotografie en de natuur. De stukken papier waaruit haar werk is opgebouwd vormen samen een bouwwerk of landschap waar beweging in zit. De lijnen en vormen van de verschillende onderdelen versterken het geheel. Twee recente werken hebben als thema corona.
Jetty van der Burgh – papier maché: haar compacte fantasie-vogels beplakt ze met stukjes papier uit vogelboeken waardoor een mozaïek-effect wordt bereikt. Ook is een kameleon te zien die beplakt is met gekleurde strookjes papier uit een reptielenboek. Daarnaast grotere vogels die met acrylverf zijn beschilderd en op een mozaïek-sokkeltje staan.
Teska van Dijk – pentekening ingekleurd met aquarel: voor het thema papier heeft Teska gekozen voor haar serie fijne pentekeningen op vergeelde bladzijden van ouden boeken en bladmuziek. Deze zijn gekleurd met aquarel. Deze combinatie geeft een extra warm en sfeervol effect. In deze stijl heeft zij ook wenskaarten en kleine kadokaartjes gemaakt.
Annette van het Erve – boekvouwkunst papier: niets is zo heerlijk als lezen, aldus Annette, want ieder boek vertelt een mooi verhaal. Maar als het niet meer gelezen wordt, om welke reden dan ook, kan het gewoon een nieuw verhaal vertellen – van lezen naar kijken. Sinds zij een gevouwen boek zag in de boekenstad Bredevoort vouwt ze ze zelf. Plaatjes op het internet inspireren haar. Annette koopt haar boeken in kringloopwinkels, zodat het goede doel wordt gesteund, en dan verkoopt ze ze weer om een goed doel te steunen, dit jaar Stichting Kafountine, een vrouwenvakschool in Senegal.
Lisette Hogewoning – collages papier: de collages van Lisette Hogewoning vertellen een verhaal. De teksten en beelden die gebruikt worden, hebben altijd te maken met het verhaal. Van veraf een schilderij, van dichtbij een verhaal.
Lieke van Herk – papier maché dieren: dierennamen schuilen samen in een dier. Het is misleidend en leuk. Zoals bijvoorbeeld een stekelvarken; het snuitje is van een varken en de rest “stekels” van een stekelvarken.
Conny Kuipérie – 3D objecten papier: zij maakt 3D objecten van tekeningen op papier, door een verbinding te maken met textiel. De objecten worden bewerkt met textielverharder en lak waardoor de indruk ontstaat dat het keramiek is.
RéNoo – bewerkt papier: in het daagse leven werkt hij al weer 29 jaar als vaktherapeut drama en beeldende vormen in de psychiatrie. Herhaling, ritme, imperfectie en kwetsbaarheid zijn kernmerken van zijn werk. RéNoo is voorzitter van het kunstenaarscollectief ‘De school Hillegom’. Hij heeft geëxposeerd in Duitsland, België, Portugal, Iran, Zuid-Korea en Macedonië.
Miriam Ooms – bewerkt papier: Miriam Ooms is een hedendaags kunstenaar uit Leiden. Voor deze tentoonstelling heeft ze papier op een speciale manier bewerkt en gescheurd in stroken. Daarna heeft ze deze stroken weer samengevoegd en gespeeld met de kleuren.
Margriet v. Schaik – origami, handgemaakt Japans papier: Margriet werkt met papier en maakt graag kleine functionele en sier-kunstwerken. Voor deze tentoonstelling is gekozen voor werken met handgemaakt Japans papier, origami en sier-papier.
Anja Serlie – gemengde techniek: Anja volgde haar opleiding aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming. Momenteel werkt zij ook als docent Kunst op een scholengemeenschap. Zij hanteert bij voorkeur ‘Gemengde Technieken’: op papier met verschillende materialen en technieken. Daarbij is zij voortdurend op zoek naar het evenwicht tussen kleur- en vormgebruik en compositie. Het één en ander resulteert in levendige kleurrijke geabstraheerde werken, waarbij landschappen en stillevens vaak het uitgangspunt zijn.
Kunst voor goed doel
Bijzonder zijn ook de collages van de overleden Dorine Wetter Kools. Zij exposeerde vroeger regelmatig bij Galerie de Pomp. Toen ze wat ouder werd, maakte ze zich zorgen over haar werk, en belde galerie-eigenaresse Clara Sikking met de vraag om het maar naar de kringloop te brengen. Een gedeelte van dit werk is nu te zien. Het wordt verkocht voor een klein prijsje, in de map In stock. De opbrengst gaat naar Stichting Laak Theater Den Haag.
Galerie de Pomp (Dorpsstraat 38) is geopend op woensdag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur, op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
Bron: De Teylinger dd 02.06.2021
Meer informatie over Exposities
Meer persberichten lezen: